Centre d'Estudis sobre Joventut i Societat
Universitat de Lleida
P. Victor Siurana 1
25003 Lleida
jovis@geosoc.udl.cat

TRANSGANG

Transnational Gangs as Agents of Mediation: Experiences of conflict resolution in youth street organizations in Southern Europe, North Africa and the Americas (TRASNSGANG).

 

El projecte té com a objectiu desenvolupar un model renovat per a l’anàlisi de les bandes juvenils transnacionals en l’era global, en diàleg amb dos clàssics de l’etnografia urbana com son  F. M. Thrasher (1926), William I. Thomas i F. Znaniecki (1918-1920). Per a això, el projecte s’iniciarà una revisió sistemàtica de la literatura històrica sobre les bandes juvenils, el que conduirà a la publicació d’una antologia que tracten de superar el nord-americà-centrisme, dominant en la criminologia contemporània.

 

La fase central de la investigació se centrarà en una etnografia multisituada i multinivell que explorarà experiències en què les bandes han actuat com a agents de mediació, així com els obstacles que s’oposen a aquests intents. Amb aquesta finalitat, el projecte compararà les organitzacions juvenils del carrer a partir de dues comunitats -latinos i àrabs-, tant en la seva terra natal com a la diàspora. A partir d’estudis de cas a Barcelona, ​​Medellín i Casablanca, es contrastaran altres casos en els quals s’han implementat altres maneres d’entendre les relacions entre polítiques i grups juvenils com a Madrid, Marsella i Milà a Europa; Chicago, Santo Domingo i San Salvador a Amèrica; Alger, Tunísia i el Caire a l’Àfrica.

 

Usant un enfocament experimental basat en el “mètode del cas estès”,  es realitzarà un documental recollint l’experiència dels membres o ex membres de bandes que han participat en experiències de mediació. L’objectiu final és desenvolupar un enfocament intergeneracional i transnacional, intergenére i transmèdia de les bandes del segle XXI. Encara que l’objectiu del projecte és teòric, s’aplica el seu propòsit: deduir les maneres més eficaces d’intervenció per prevenir l’hegemonia del model de banda de delinqüents que apareix com a dominant en l’era neoliberal.