Centre d'Estudis sobre Joventut i Societat
Universitat de Lleida
P. Victor Siurana 1
25003 Lleida
jovis@geosoc.udl.cat

II Trobada Internacional CRIC: Seqüeles? Narratives i experiències de renovació cultural a América LLatina i Europa

Del 20 al 22 de juny és cel·lebrarà la II trobada CRIC: Seqüeles? Narratives i experiències de renovació cultural a América Latina i Europa al Edifici Rectorat de la Universitat de Lleida. Aquesta trobada es planteja com un moment d’avaluació dels primers dos anys del projecte CRIC. En continuïtat amb el primer congrés celebrat a Newcastle al juny de 2015, abordarem investigacions i experiències que centren l’atenció en processos de renovació generats arran de la crisi, considerats des de perspectives d’innovació social, activació econòmica, intervenció urbanística i creació cultural, i també des de la reflexió sobre el propi concepte de crisi i les seves seqüeles. La trobada s’ha organitzat en quatre eixos principals:

 

1) Experiències de renovació en l’àmbit del social
L’objectiu d’aquest eix és reflexionar sobre els canvis que ha produït la crisi econòmica iniciada a finals de la primera dècada del segle XXI en relació a diferents situacions socials. Des de l’aparició de noves estratègies per superar les conseqüències psicosocials de la situació de precarietat econòmica, fins a l’aparició de nous estils de vida, podem trobar diverses iniciatives de la societat civil que proposen que un altre món és possible.

2) Experiències de renovació en l’àmbit econòmic
La crisi econòmica ha mostrat, amb tota la seva cruesa, que el model econòmic actual no garanteix ocupació a tota la població, i ha provocat que moltes persones comencin a rebutjar les lleis de funcionament del model neoliberal. Davant d’aquests fets, estan apareixent en els diferents territoris i països corrents d’idees contràries a l’actual model i que, alhora, proposen noves formes de participar en la vida econòmica, bé com a consumidors o com a agents econòmics. Apareixen nous conceptes que estan prenent força: economia del bé comú, economia col·laborativa, economia social, finances ètiques, ètica empresarial, etc. En definitiva, el que està fent la gent per tirar endavant, tant per aconseguir ingressos, com per consumir. Amb una idea clau: salvem a les persones i vam salvar el planeta.

3) Experiències de renovació en l’àmbit espacial urbà
Des d’aquesta línia de treball, pretenen analitzar processos de producció de l’espai urbà contemporani alternatius als del mercat i als institucionals, com ara aquells que proposen l’activació d’espais sense ús o de buits urbans per part de grups o col·lectius. No interessen només els projectes i processos en si (bottom up) sinó també la permeabilitat de les noves iniciatives en l’urbanisme contemporani, com per exemple, l’anomenat urbanisme tàctic, l’exploració sobre la temporalitat dels usos, cessions d’espais a col·lectius o programes sobre buits urbans.
4) Experiències de renovació en l’àmbit cultural
També en el camp cultural, la crisi financera de finals de la primera dècada del segle XXI va fer emergir contradiccions i patologies latents, que han estimulat reflexions i respostes diverses. Aquest eix abordarà aquesta diversitat, tant des de la perspectiva de la producció creativa i la seva intervenció en el social, com des del repte de pensar models alternatius per al sistema i la institucionalitat cultural.

Descarrega el programa